marți, 7 octombrie 2008

În armonie cu cerul

Keith Green a fost unul dintre cei mai reprezentativi muzicieni creştini ai secolului trecut. Mesajul muzicii sale se regăseşte în viaţa de zi cu zi ce a rămas mărturie datorită biografiei scrise de soţia Melody Green – No Compromise. Printre piesele ce i-au adus notorietatea se numără „You put this love in my heart” (Tu ai pus dragostea aceasta în inima mea), „Asleep in the Light” (Adormiţi în lumină) sau imnuri cunoscute precum „There is a Redeemer” (Răscumpărătorul) sau „Lord is my Shepard” (Domnul este Păstorul meu).

La numai trei ani Keith învăţa să cânte la ukelele (chitară hawaiană), la cinci la chitară iar la şapte ani se făcea remarcat chiar de presa americana locală datorită talentului său deosebit de a cânta la pian. În 1965, la 11 ani, în urma succesului radiofonic pe care îl are cu piesa „The way I used to be” (Cum obişnuiam să fiu), devine cea mai tânără persoană care a semnat cu Asociaţia Americană a Autorilor şi Compozitorilor (ASCAP).
Una dintre cele mai importante case de producţie din acea vreme, Decca Records plănuiau transformarea lui Keith Green într-un idol al adolescenţilor promovându-i imaginea prin apariţii televizate. Noul star rock’n’roll creştea în popularitate având compuse sute de piese până în perioada adolescenţei.

Perioada adolescenţei este marcată de ceea ce autorul defineşte ca fiind „călătoria rea” – se regăseşte în subcultura Hippie, dependent de droguri ducând o viaţă dezordonată, departe de faima ce o cunoscuse în copilărie. Totuşi, nu a încetat o clipă să caute o stare spirituală mai înaltă ajungând să practice ritualuri din religiile asiatice păgâne. Green mărturiseşte că într-o astfel de ocazie, în urma unei doze considerabile de droguri a avut o întâlnire cu însuşi Diavolul, întâlnire ce l-a determinat să caute adevărul şi mai pasionat. Îl găseşte într-o biserică evanghelică din Nordul Californiei unde se converteşte devenind creştin. Îşi cântă experienţa naşterii din nou în piesa Rushing wind declarând: „Sunt născut din nou / Duhule Sfinte du-mă unde vrei să mergi. / Isuse, Tu eşti Cel ce m-a eliberat, / Foloseşte-mă, Doamne, glorifică-ţi Sfântul Nume prin mine.”

Se căsătoreşte cu Melody Steiner în 1973 ea devenind co-autoare a multe dintre cântările sale. Misiunea căreia avea să îşi dedice întreaga viaţă se naşte în 1975 – Last Days Ministries (Misiunea Zilele din urmă). Scopul lucrării sale este acela de a aduna oameni fără casă de pe stradă. Aceştia erau integraţi în programe de reabilitare având în centru cunoaşterea lui Cristos. Keith povesteşte că nu de puţine ori, acel om al străzii pe care îl aducea seara, pleca dimineaţa dar niciodată cu mâna goală. În ciuda acestor lucruri nu a încetat să îşi pună energia, timpul, casa şi viaţa întreagă în joc de dragul puternicelor sale convingeri.

Între timp a continuat să compună şi să concerteze având un mesaj extrem de dur în care îşi provoca auditoriul la pocăinţă şi dedicare radicală. Acompaniamentul pieselor este cât se poate de divers, având în centrul aranjamentului pianul. Keith Green demonstrează dincolo de piesele dinamice, deosebit de tehnice, profunzime în gândirea muzicală. Accentul rămâne însă pe text, transmiţând mesaje cât se poate de clare şi pertinente.

În 1982, la 29 de ani, faima sa depăşise cu mult graniţele Americii. Melody Green scrie în cartea sa, No compromise, despre rugăciunea lui Keith de duminică seara, în biserica pe care o conducea: „Doamne, dacă ştirbesc măcar o fărâmă din slava care ţi se cuvine doar Ţie, te rog ia-mă Acasă.” A doua zi, avionul cu care călătoreau către un concert Keith Green şi 2 dintre copiii săi – Josiah, 4 ani şi Bethany, 2 ani - s-a prăbuşit. Toţi cei aflaţi la bord au murit pe loc.

Keith a lăsat în urmă una dintre cele mai puternice organizaţii care lucrează cu oamenii străzii şi zeci de cântări purtând mesajul vieţii sale – „A venit vremea să nu ne mai jucăm de-a biserica ci să fim cu adevărat biserica.”

La 20 de ani de la moartea sa, Sparrow Records a lansat un album în onoarea sa conţinând reînregistrări ale unor piese ale sale cu cei mai cunoscuţi artişti creştini ai momentului, printre care: Rebecca St. James, Chris Tomlin, Twila Paris, Darlene Zschech. Albumul conţine piesa There is One (Este Unul), una dintre lucrările sale neterminate, interpretată de Michael W. Smith.

Vorbind despre viaţa sa, Keith Green conclude – „Mă pocăiesc de a fi înregistrat un singur cântec, de a fi cântat un singur concert, dacă muzica mea, şi mai important, viaţa mea nu te-a provocat să Îl primeşti sau să te vinzi complet lui Isus.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu